Loading
Нова рубрика: Разговори с родители от Варна

Нова рубрика: Разговори с родители от Варна

На празника на християнското семейство стартираме нова рубрика, наречена “Разговори с родители от Варна”. Днес ще се срещнем с една майка и ще поговорим за това как е избрала детска градина за своето дете.


Здравейте!

Моля, представете ни се. На колко години е Вашето детенце?

Здравейте, казвам се Мария Иванова, на 34 г., омъжена съм и имам две дъщериИва е на 4 г., а малката Дарина на 6 месеца.

Какво бе определящо при избора Ви и колко време търсихте градината?

Първата детска градина, която избрахме да посещава Ива беше държавна, на 5 минути от вкъщи, с добра материална база. Постоянното текучество на педагози там не се отрази  добре на Ива, и реших, че трябва да потърся алтернатива. Около месец проучвах варианти, вече се бях запознала с метода Монтесори. Тогава посетих ден на отворените врати на новооткриваща се монтесори детска градина. Реших да запиша детето си именно там, защото възприех Монтесори метода като правилния подход за образование в семейството ни. Презентацията на детската градина беше направена от квалифициран екип, който спечели доверието ми с увереност и желание за прилагане и утвърждаване на принципите на Монтесори модела. Определящо за избора ми беше отношението към детето – с уважение, любов, разбиране и търпение.

 

Методът Монтесори, според Вас мода ли е или единственият правилен избор?

Всеки родител трябва да намери правилния избор за себе си и за своето дете. Аз и съпругът ми сме припознали методът Монтесори като правилен за нас и нашите деца. Този избор трябва да бъде осъзнат и да се поеме с отговорност и отдаденост. Според мен ако някой родител възприема Монтесори модела като мода, значи няма никаква представа какво предствлява той.

 

Днес интервюто ни четат доста майки, които са в чудене  кой е правилният път – държавна или частна градина. Ако е частна коя точно? Как бихте ги посъветвали да действат?

На първо място родителите трябва да са наясно с приоритетите, които искат да отстояват при избора на детска градина.

Правилното място за децата е това, където се чувстват обичани, спокойни, свободни да развиват индивидуалните си способности и да проучват, толкова интересния за тях свят, там където децата се учат да си помагат, да бъдат самостоятелни и най-вече, правят всичко с желание и неподправен ентусиазъм и радост. Как да разберете къде е това място – наблюдавайте, слушайте внимателно и се доверете на Вашите деца – те ще ви дадат най-правилните отговори.

 

Всяко начало е вълнуващо. Понякога е свързано с плач и трудна раздяла. Разкажете ни за времето на адаптация на детето ви.

Първото посещение на Ива беше на интервюто за родители и детето с екипа на детската градина. То продължи около час. Докато ниевъзрастнитеразговаряхме, Ива влезе в зоната с материали и през цялото време се занимаваше с различни неща, погълната от такъв интерес, че дори не чуваше какво си говорим. Накрая я попитах, дали мястото й хареса и дали иска да идва всеки ден там и тя каза да. Нито една сутрин детето ми не е ходило там с плач или нежелание, а раздялата е трудна когато си тръгва от детската градина. От самото начало Ива посещава градината целодневно, защото не е имала друга потребност, но дори да беше така, съм сигурна, че педагозите щяха да подходят адекватно  на индивидуалните и нужди.

 

Колко деца са в групата?

20 уникални сладура

С какво се хранят?

Разнообразна и полезна храна, всеки ден получават плодове и зеленчуци, а впечатляващото за мен е, че за рожденните дни на децата се подреждат плодове във формата на торта и на децата се даряват страхотни емоции и незабравим празник с много настроение, дори без грам лакомства!

За удобство на родителите всяка седмица получаваме и менюто за предстоящата седмица.

 

По колко време спят децата на обяд?

Времето за почивка и спане е от 13 до 15 ч.

 

Допускат ли се болни деца в градината?

Детската градина всяка сутрин се посещава от педиатър, който се грижи за това да се взимат навременни мерки и ако има болни деца не се допускат при здравите. Но на първо място разчитам на съвестта и отговорността на родителите. Градината се посещава веднъж годишно и от психолог, който обследва децата, а тази година ще се посети и от зъболекар.

 

Къде се намира и какъв е транспорта до там?

В гр. Варна, Местност Траката, ул. Арх. Димитър Раделия, мястото е лесно достъпно и се ползва личен транспорт.

 

Какво е различното в тази детска градина?

Това е вторият дом за моето дете, а домът не се гради от мястото, а от хората.

 

Колко често контактувате с учителките?

Толкова често, колкото ми е необходимо. Достъпни са когато децата спят и са много отзивчиви. Всеки месец ми се дава обратна връзка за работата на Ива в месечен протокол.Организират се и регулярни родителски срещи, както общи за всички родители, така и индивидуални, и важното за мен е, че има диалог, изслушване и разбиране на родителските предложения и теми. Освен това се организират и събития за родителите, които са много полезни и образователни.

 

Колко са те за една група?

Двама учителя и един помощник на учителя, които са целодневно с децата.

 

Знаем, че в този детски център е важно родителите да присъстват често в обучението на децата си. Разкажете ни за общите събития. Какво правите, когато сте заедно с деца и учители?

Екипът на детската градина организира интересни и за децата и за родителите мероприятия. За празника на буквите на 24 май посетихме заедно Музеят Двор на кирилицата в гр.Плиска, засаждахме заедно цветя в двора, запознахме се с домашните любимци на децата, за седмицата на бащата, татковците четоха приказки и разказваха интересни истории на децата.  

 

На какво се научи детенцето ви, откакто е в градината?

Ива е много по-самостоятелна и подредена, помага на по-малките, говори за това как се чувства и се интересува от емоциите на другите, има по-добра концентрация в заниманията си, различава добри и лоши постъпки, участва в решаването на спорове и проблемни ситуации

 

Как се казва избраният от вас детски център?

Детска къща Попиващ ум, най-доброто място след дома за моето дете.

 

Каква е Вашата оценка за него от 1 до 10 и защо?

Моята оценка е доверието и спокойствието, с което поверявам детето си на страхотните педагози в къщата и усмивката и радостта в очите на Ива когато се прибира вкъщи. Ако това може да се измери в числа нека бъде 10.


Благодарим за отделеното време и за откровените отговори!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?