Loading
Готви с Ели за празника на любовта

Готви с Ели за празника на любовта

Казват, че любовта минава през стомаха. Ако е така съпругът на Ели, която готви днес за празника на влюбените, ще я следва поне три живота напред. Елица Катранджиева има много лица – любима, майка, презентатор, одитор, запален градинар и създател на CookEli – блог за кулинарни авантюри. Готви от малка, учила се е от своята баба. Не ползва рецепти и твори в кухнята по усет. Обича да екпериментира и да добавя по нещо от себе си.

Вижте какво меню ни приготви Ели, специално за деня на влюбените, съдържащо храни – афродизиак, които ще разпознаете по горещия червен цвят. Сигурни сме, че ще харесате рецептите й, независимо дали обичате празника.

Ели: „Празничната вечеря започваме със салата. За Салатената купа, така популярните Salad Bowl, добавяме всякакви зеленчуци, с които разполагаме, като е важно всеки от зеленчуците да бъде подреден, един до друг с останалите, за да се поднесе по начина, който виждате на снимката. Целта е да се открояват цветовете между отделните компоненти. Аз добавих и малко от хумуса (в следващата рецепта) за цвят.

Разядка: В цвета на празника да има още нещо червено, освен червеното месо и скариди, а именно любимият ми хумус с добавено варено или печено червено цвекло. Варим или печем цвекло във фурната (аз го увивам във фолио и мятам за 1 час на 200 градуса), след което обелвам и режа на кубчета. Сваряваме нахут или вземаме 1 кен готов сварен. Отцеждаме нахута от водата, добавяме го в блендера, заедно с цвеклото, 100 мл. зехтин, 1 ч.л. кимион (аз слагам по 1 с.л. защото го обожавам), 3 скилидки чесън, 2 с.л. сусамов тахан, сокът на 1 лимон, сол на вкус). Блендираме и доовкосяваме според предпочитанията на всеки.

Предястие – отново в червената гама – Патладжан с доматен сос и пармезан. Гриловаме един патладжан, който предварително сме нарязали и осолили, за да се махне горчилката. След което си правим доматен сос с пасирано домати, чесън, босилек, лук, подправки на вкус и щипка захар. Редуваме в огнеупорна тавичка ред патладжан, ред доматен сос, настърган пармезан. Завършваме с настъргания пармезан и печем, докато стане златисто.

Основно: Surf&Turf – в тиган запържваме 2 скилидки чесън с малко масло. Добавяме 10 скариди (за две порции) и задушаваме за 1 минута, обръщаме от другата страна и прибавяме 50 мл. Бяло вино, нарязан копър, сол и пипер. Държим още 2 минути и сваляме от котлона, като добавяме изстискан половин лимон. Аз добавям и малко шафран за разкош. В друг тиган слагаме бучка масло, 3 скилидки чесън и 2 стръкчета розмарин. Добавяме стековете телешко и държим по 1.5 минути на страна. Гарнираме пържолата със скаридите отгоре.

Десерт за празника е другото любимо ястие на мъжа ми – Чийзкейк с домашно сладко от боровинки. За блата ви трябват 200гр. обикновени бисквити, блендирани в чопъра, които смесвам с разтопено пакетче масло от 125 гр. (може и 2/3 от него). Разстилам във форма и добавям крема отгоре, който е без печене: 3 крема сирена, 200 гр. заквасена сметана и 50 гр. пудра захар, всичко разбито с миксер. Опитвала съм здравословни варианти без пудра захар, а с петмез от фурми, но крема ставя кафяв. Отгоре добавям домашно сладко от боровинки!

 

Бонус рецепта:

Сурови здравословни бонбони:

1 ч.ч. кокосово масло,

2-3 с.л. какао на прах (може повече или по-малко,зависи колко натурални харесвате бонбоните)

Мед по желание (аз лично използвам 1 с.л. защото искам да ми е горчиво)

Щипка лют пипер, ако искате да станат леко пикантни.

Разтапяме маслото на водна баня, добавяме меда и какаото. Бъркаме до хомогенна смес. Може да слагате различни количества, в зависимост от вкуса, който искате да придобиете. Опитвайте, докато получите нужния вкус. Излейте в силиконова формичка за бонбони и дръжте във фризер за около 5 часа. Да ви е сладко!“


Всички ястия са авторски – на Ели – и са записани в един от четирите й тефтера – „Кулинарния“, както тя си го нарича. За какво ползва другите си тефтери ще научите в следващата ни статия, която подготвяме за вас, специално за Св. Валентин. За още свежи рецепти я последвайте тук:

https://www.facebook.com/CookEliHomeMade

https://www.instagram.com/cookeli_/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?