Loading
Обучение в Холандия: как, защо и къде?

Обучение в Холандия: как, защо и къде?

Тази пролет ще имаме възможността да се срещнем с  представители на над 10 от ТОП университетите в Холандия, които ще бъдат във Варна на 14 март от 14:00 ч. в хотел Димят. За повече информация и регистрация последвайте линка: unify.bg/holland-day.

Днес ви запознаваме със Славена, която е завършила Дигитален маркетинг в Анхем, Холандия.


Моля, представете се. На колко години сте. Откога сте в Холандия, в кой град и каква специалност изучавате?

Здравейте! Аз съм Славена и съм на 23 години. Родом съм от Стара Загора, но вече почти 5 години живея т.нар. холандски град на липите, Арнхем. Тук завърших специалността Комуникации в HAN University of Applied Sciences миналата година и сега работя като Специалист по Дигитален Маркетинг в международна корпоративна медийна агенция.

 

Как се насочихте към тази специалност?

Спомням си, че имах огромни затруднения в избирането на специалност, защото се интересувах от различни сфери – графичен дизайн, връзки с обществеността (още известни като ПР), психология, медии и т.н. Същевременно, исках и да избера нещо, което все пак ще е доходоносно и ще има достатъчно място за развитие. На едно от събитията на Юнифай – Дни на образованието в Холандия, вървейки между различните маси с моята майка, видяхме специалността на един от плакатите и бяхме силно заинтригувани. След 10-минутен разговор с българска студентка по точно тази специалност, моят избор беше категоричен и за друга програма не исках и да чуя. Програмата съчетава всички от изброените сфери, както и още други, което беше изключително важно за човек, който все още не знаеше какво иска да прави.

 

Кое наклони везните в полза на Холандия в началото? Между кои държави избирахте?

Идеята да уча в чужбина се появи на доста ранна възраст, доколкото си спомням още преди гимназиалния период. Понеже английски беше тогава единственият чужд език, който учих, везните тогава бяха наклонени към Великобритания. Първо беше Англия, след това Шотландия … до моментът, в който когато бях 10 клас се озовах на обмен от гимназията ми с училище в едно малко градче в Холандия. Това беше наистина любов от пръв поглед – хората, гледките, инфраструктурата – всичко беше повече от прекрасно. След като се върнах от 10-дневните приключения, не можех да си се представя другаде и започнах да търся какви са възможностите за следване в Холандия на английски. За мой огромен късмет, имаше безброй опции, таксите бяха значително по-ниски и като цяло с това моето решение беше взето.

 

Разкажете ни за кандидатстването. Сложна ли е цялата процедура и как мина?

Процедурата беше изключително лесна, особено спрямо моите съученици, които прекараха последните си 2 години от гимназията, подготвяйки се за кандидат-студентски изпити. Единствената по-сериозна подготовка беше за изпитът за английски сертификат, останалите документи бяха справка от гимназията, мотивационно писмо и за мен също трябваше CV. След бързо скайп интервю, получих положителен отговор още преди Коледа и вторият срок от 12-клас мина в бавни подготовки за заминаването и бала. Не вярвах, че ще бъде толкова лесно, но наистина е така.

 

Как разбрахте за Юнифай и как ви помогнаха? Колко пъти се виждахте и какви докумети трябваше да подготвите?

Помня, че проучвах различните събития за университети в Холандия и Юнифай ми направиха изключително добро впечатление, тъй като всички консултати са учили и завършили там и знаят какви са най-често срещаните проблеми. Не помня колко пъти се сме виждали (все пак беше преди 5 години хаха), но винаги бяха на среща по телефон, имейл или на живо. Естествено, срещата преди заминаване беше най-полезна, защото тогава се срещнахме с други студенти от нашия университет, създадохме контакти и можехме да зададем всякакви въпроси към консултатите. Документите, както споделих преди, бяха академична справка, сертификат за владеене на английски, мотивационно писмо и CV.

 

Разкажете ни за първия месец след пристигането. Какви чувства изпитвахте?

Първият месец мина неусетно (както и последвалите 4 години и половина). Първата седмица имаше чувство на еуфория, лека притесненост и честно казано малко самота, защото пристигнах 1 седмица преди т.нар. Интро седмица и не се бях запознала все още с никого. Но в момента, в който започнаха дейностите от университета, всичко моментално изчезна и чувството на еуфория стана все по-голямо. Запознанството с различни хора от целия свят, приятелствата, които се създават в рамките на 10 минути, забавленията – всичко беше чудесно. След това започнаха и самите лекции, започнах да си изграждам живота тук и доста бързо всичко си дойде на мястото.

 

На какъв език се преподава в университета?

Моята специалност, както и другите международни програми са изцяло на английски. Но университетите не предлагат естествено само тези програми, а и безброй много други, които са само на холандски, така че в сградите винаги е имало огромен микс от местни и чуждестранни студенти.

 

Колко струва интернет достъпа на месец?

Ако става въпрос за телефон, варират от 10-25 евро на месец, като зависят изцяло от предпочитанията и оператора. За интернет вкъщи не съм се интересувала, защото масово квартирите вече имат сключен договор и таксата за интернет е включена в наема.

 

Колко пъти на година се прибирате? Колко струва двупосочния билет?

Първите години естествено се прибирах по-често, може би на всеки 3-4 месеца, бих казала. По време на третата ми година започна пандемията и пътуванията ми станаха доста по-редки, но сега се опитвам да наваксам най-накрая. За всичките тези години съм виждала двупосочен билет за 10 евро и за 600 евро хаха. Всичко зависи от кога пътуваш – през лятото и покрай Коледа под 150-200 евро трудно може да се намери двупосочен билет. Същевременно, през февруари или някой друг не толкова популярен месец, съм виждала билети наистина за 10 евро. Така че наистина зависи от кога пътуваш.

 

Възможно ли е онлайн обучението предвид пандемията?

Да, напълно възможно е. Моята последна година беше изцяло онлайн и успях да си завърша без проблем. Да, може да е доста скучно и депресиращо, но аз се бях уговорила с приятели да се събираме и да следване онлайн лекциите заедно. Така беше много по-поносимо и успяхме донякъде да се насладим на последната си година. За първокурсниците съм напълно наясно, че е различно и по-трудно, тъй като те може би не познават достатъчно хора. Но моят университет например продължи да организира различни дейности, особено за първокурсниците, по време на локдауните, и това им помогна много.

 

Кои три неща са ви любими в Нидерландия?

Първо, колко уредено е всичко. Това наистина дава едно чувство на спокойствие, което не съм изпитвала преди това. Второто е любовта на холандците към слънцето (което не се среща толкова често колкото в България). При първите слънчеви лъчи всички излизат навън и се разхождат и забавляват. И трето, фактът, че можеш да отидеш навсякъде с колело. Удобно, лесно, евтино и с грижа за природата.

 

Намирате ли обучението за трудно?

Не мисля, аз избрах програма, която наистина обичам, и дори и в по-трудни моменти (като сесия от 9 изпита в рамките на 10 дни) не беше непоносимо. Просто трябва да си организиран, да не оставяш нещата за последния момент, и да следиш какво кога трябва да се предаде.

 

В общежитие или на квартира са повечето студенти и колко струва месечно това?

В моя град, Арнхем, голяма част от първокурсниците имат уредена стая в студентски кооперации за първия семестър, което е изключително удобно. След това, всеки си търси квартира. Цените варират в зависимост от квадратурата и локацията, но по мои впечатления цените са между 300 и 450 евро (с включени разноски) на месец. В големите градове, като Амстердам или Хага, цените са значително по-високи, докато в някои по-малки градчета може да се намерят и по-евтини.

 

Къде се храните?

Повечето пъти вкъщи – удобно, разнообразно и естествено значително по-бюджетно. В университета също има различни места, където продават сандвичи, напитки, йогурт, а някои дни и вечеря. Но аз винаги предпочитам да си направя нещо вкъщи. Ако не, има много сайтове за доставки, както и доста приятни кафенета.

 

Колко пари са достатъчни месечно за престоя на студент в Нидерландия?

Любим въпрос, който винаги не мога да отговоря качествено. Зависи изцяло от човека и какви са неговите навици. Ако си готвиш вкъщи, знаеш къде да пазаруваш и не излизаш много, можеш да изкараш с 200 евро за храна и джобни. Ако излизаш по-често или поръчваш храна за вкъщи, цената бързо скача. Към тази цена, добавете наем (както споделих зависи от града, но да речем средно 400 евро) и стигате до 600 евро за начало. Пак казвам, зависи изцяло от човек, но да речем че едни 500-600 евро са минимума.

 

Какъв процент от познатите ви колеги ще завършат обучението си? Колко години е то?

Моето обучение е 4 години, тъй като е университет по приложни науки. От 29-те човека, които започнахме в една група, мисля че около 10 завършихме на време, тоест без удължение от 1 семестър или повече. Но след първата година, мисля че бяхме останали 14 или 15 човека, така че 10 човека си е доста добре.

 

Как смятате, връщат ли се повечето студенти в България или остават в Холандия, дали избират друг град или пък друга държава на Запад след завършването?

Виждала съм абсолютно всичко – оставащи тук, връщащи се в България, заминаващи за Великобритания. Мисля че има доста голяма част, която се връща към България, но има и доста българи, които остават тук. Зависи изцяло от човека и какво иска.

 

Дайте съвет на кандидат-студентите? Какво е важно да не пропускат по неизвестния път към учението в страната на лалетата?

Моят любим съвет е винаги да се стрелят напред и нагоре. Обучението в Холандия отваря безброй много врати и смятам, че всеки който се възползва от това, ще получи много в замяна. И друго, което съветвам, е да излезете от зоната си на комфорт, да не се ограничавате да си говорите само с българи, а да разберете повече за другите култури и да създадете връзки за цял живот. В моя университет, например, има студенти от над 80 държави – използвайте този шанс и направете спомени за цял живот.


Имате интерес към 🎓образованието в 🇳🇱Холандия? Заповядайте на 🔸ДНИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В ХОЛАНДИЯ 2022!
Тази пролет UNIFY – единственият специализиран консултант за 🎓образование в 🇳🇱Холандия организира за 16-ти пореден път най-голямото изложение на холандски университети.
КОГА?
📍12 Март, София, 10:00-16:00 в зала 10 на НДК
📍13 Март, Пловдив, 11:00-15:00 в х-л Империал
📍14 Март, Варна, 14:00-17:30 в х-л Димят!
📍19 Март – Online на unify.bg
По време на събитията ще имате възможността да се видите с най-голям брой 🏫холандски университети на едно място!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?