Loading
Никола Куташки и неговото пътуване към ПриРодата

Никола Куташки и неговото пътуване към ПриРодата

За варненци името му се превърна в синоним на думата здраве 🍀. Днес сме решени да разберем как обръща гръб на стабилна позиция в офис, за да помогне да се реализира нещо толкова различно и иновативно като Фермерския пазар Варна – място където се срещаме с грижовните производители на храната си във ФКЦ и Varna Mall, ниво -2, а от тази събота вече и на ново място – в търговски комплекс Приморски, к.к. Св. Св. Константин и Елена.


Ники, имаш интересна фамилия, вероятно често те питат откъде произлиза.

Да! 🙂 Доста често.. 🙂 Не идва от котка, идва от края на баща ми, но не знам какво значи. Когато живеехме в апартамент в Аспарухово, срещу нас живееха Мишкови и който дойдеше, доста се смееше. 🙂

Хаха, а съжалявал ли си някога, че си изоставил сигурната си и добре платена работа?

Никога не съм съжалявал! Следвах пътя на сърцето си и бях щастлив… все още е така. Щастлив и удовлетворен от това което правя. Живея сега така, че всеки ден, даже и да ми е последен, ще си отида с усмивка на уста. 🙂 Да следваме душата си, повика и… само това има значение и само затова сме тук. <3

От личен интерес към здравословната храна ли тръгна всичко?

Ами тръгна от болест, много килограми и емоционално нещастие. Започнах много да чета, да се занимавам с йога и… нещата започнаха да се наместват. Хранене, мислене, емоции, поведение, срещи с хора, разговори… всичко започва да си идва на мястото. Егото отива назад и започваме да гледаме със сърцето и да живеем през него, да усещаме болката и радостта и на другите.

Как реши да основеш пазар с фермери в града ни?

Аз не съм основател, а Хриси и Янина… аз се включих на първата година на пазара някъде и вече близо шест години работим активно с Хриси, Валери, Петър и всички прекрасни вече над 40 производители за тази светла идея.

В началото на пандемията вие бяхте един от малкото спасителни острови за желаещите да се хранят природосъобразно. Намаляха ли посетителите ви? Как ви се отразява новата ситуация покрай Ковид?

Да, минахме на онлайн поръчки, директно свързахме хората с производителите. Намаляха обемите на поръчки малко, нормално е… но се радваме, че вече има доста хора, които не искат да правят компромис с храната и продължиха да пазарят от нас.

Как откривате производителите, с които работите? Пътувате ли из българските села и как се развива фермерския живот в България?

Всички варианти ги има… И нас ни търсят, все повече, и ние ги търсим за да се включат на пазара. 🙂 Мисля, че все още не са много хората които си отглеждат чисто храната, за съжаление в цялата страна. Ние не допускаме, храна и козметика, която не се създава с мисъл за хората, животните и природата на пазара ни.

Харесва ни възможността да подкрепяме българските производители. Разкажи ни за трима, от които си впечатлен и искаш много да похвалиш.

Харесва е слаба дума! Аз съм впечатлен и вдъхновен от тези хора. Поклон, и Благодаря на Бог, че мога да ви служа приятели! Хора, които работят в изключително тежки условия от всякакъв вид, с усмивка на уста, и сътворяват чиста храна за всички нас, дават невероятен пример на децата ни, че и в България, може да се прави нещо чисто и истинско, ако го правиш с желание, любов и сърце. Не мога да отлича трима… всички ги обичам! <3 Дали да са на нивата, пчелина, кухнята, пекарната, мандрата… те всички са моите герои!

Каква е любимата ти храна от пазара, която винаги си купуваш? Какъв хляб ядеш и кои са трите здравословни продукта, с които си свикнал и ползваш постоянно?

Ами много са! 🙂 Обожавам кашкавал, мюсли, зеленчуци, сладка, мляко… май всичко! 🙂 Ям хляб от пекарна „Добрина“, чуден е. 🙂 През лятото, ям най-често домати, сирене и хляб… и диня разбира се. На „НаГрадина“ дините са чудни! 🙂

Има ли забравени български храни, които благодарение на фермерите могат да бъдат преоткрити?

Ами мисля, че повечето ги има на пазара… по-скоро, се обогатяват с нови и интересни от цял свят. 🙂 Примерно имаме на пазара едам, гауда, моцарела. 🙂

Какво ще отговориш на съмненията, свързани с контрола и хигиената на предлаганата продукция на пазара ви. Буквално казано има потребители, които се съмняват, че фермерските стоки не се изследват и не са безопасни за консумация.

Няма пазар, който провеждаме и на който да няма проверка от Агенция по храните. Ние може би сме най-проверяваните, което е прекрасно, защото това е гаранция за чистота и спазване на всички правила. Ние самите като екип проверяваме и изследваме също продуктите които се предлагат на пазара.

Оправдани ли са по-високите цени на повечето продукти според теб?

Не мислим, че са високи… Те са като по-високия клас в големите магазини. Разликата при нас е, че се слагат само натурални продукти без химия.

Объркани сме от това кое е еко, кое е био, от това че био сертификати се фалшифицират нетрудно. Как да разберем, че дадена продукция е наистина такава, за каквато се представя? Като клиенти имаме ли право да задаваме въпроси за начина на отглеждане и приготвяне или това дразни фермерите?

Клиентите не само имат право да питат, но и да отидат до градината, мандрата и т.н. За нас е важно да се гледа чисто, може да е био, може и да не е, но да е чисто. Вече има много начини да се случва това… Пръска се с коприва, садят се така растенията, че да се пазят, ползва се календара за биодинамично земеделие на Мария Тун и т.н.

Винаги организирате детски работилници на фермерските си пазари? Защо намирате това за важно?

За мен това е важно, колкото и пазара. Правим го с душа и сърце и не взимаме такса на хората които го правят. Идеята е децата да оставят за момент поне телефоните и да придобият нови умения, да направят нещо с ръце, да го вдъхновим, да се опознаят, какво обичат да правят и т.н. Правим и силни, безплатни лекции на важни теми, за всички нас. Тези лекции също са много важни за мен и за всички търсачи на истината в себе си.

Да помечтаем за връзката между фермерството и държавното образование, какви са най-смелите ти мечти в тази посока. Какви добри примери си виждал в други държави за това?

Връзка на децата със земята е много важна, с природата. Това трябва да залегни с програмите. Ние правихме общ проект с Прогресивното училище във Варна и водехме децата по фермите. Ефекта е невероятен! Така по-лесно, ще се свържат с душите си и ще водят осъзнат живот, което е най-важно от всичко.

Ти си родител – имаш голяма дъщеря. Опитваш ли се да я възпитаваш по повод на това с какво да се храни?

Имам дъщеря да, стана вегетарианка по свое желание.. Аз съм така от 2011г. Това е неин осъзнат избор, без моя намеса. За мен тя е стара душа и си говорим по всички теми свободно… и за карма, и за душа, и за пътя на сърцето. Възпитаваме се взаимно. 🙂 Тя следва сърцето си и аз я подркепям.

Имаш ли наблюдения за това какви продукти предпочитат майките с деца от пазара?

Да, търсят най-често чисти зеленчуци и плодове, мюсли, млечни, пчелни и други чисти продукти.

Какво би променил в града ни, ако притежаваше суперсили?

Града ни е прекрасен! Бих възродил селата и малките градове. Много хора искат да се върнат там, но нямат подкрепа за това.

Фермерски пазар за чисти, натурални храни:
Всяка събота от 11 до 15 часа във Varna Mall, ниво -2 и от 17 до 20:30 ч. в Търговски център Приморски, Св.Св. Константин и Елена,
Всяка неделя от 11 до 18 часа пред ФКЦ – Варна.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?