Loading
Три научни лагера, които посетихме през лято 2020

Три научни лагера, които посетихме през лято 2020

В Оранжево морето ви запознаваме с образователните организации във Варна, споделяме ви информация за предстоящи събития, школи, курсове и лагери за деца, която информация откриваме и ползваме самите ние като родители. Ето кои три лагера посетихме през това необикновено лято. Подредбата им е хронологична и целта ни не е да ги сравняваме, защото това е невъзможно – всеки един е уникален, притежава своите предимства и е резултат на внимателно планиране от екип специалисти.


Описание: Лятна школа Експериментална физика, Фондация „Миню Балкански“, с. Оряховица, за деца 5-8 клас с ръководител Теодосий Теодосиев от 27 юли до 1 август.

Настаняване: в базата на Фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица, в стаи по двама. Храненето е четири пъти на ден.

Пътуване: От Варна към с. Оряховица пътувахме с кола по автомагистрали Хемус и Тракия, през Ришки проход. Разстоянието е около 300 км, предимно по магистрала.

Наука и експерименти: Развива интереса към физиката чрез изработване на експериментални установки на теми от механиката, оптиката и термодинамиката. Вечерни забавни игри и занимателни задачи.

Лектори: Теодосий Теодосиев и асистенти.

Организатори: Фондация „Миню Балкански“, Национален Институт за младежта.

Още информация: http://www.balkanski-foundation.org

Описание: Science Camp 2020, 2-8 август, Кранево, за младежи 14-17 г. Програмата съответства на най-високите образователни научни стандарти и предлага среща с млади учени в актуални области, които демонстрират практическото приложение на съвременната наука. В Science Camp младежите от различни краища на страната работиха заедно по научни казуси и откриха свои решения, развивайки уменията си за работа в екип и създавайки дълготрайни приятелства. Посетиха Планетариум към ВВМУ и Институт по Океанология. Тази година програмата завърши с динамичен workshop по презентиране и комуникация на науката, воден от български финалисти от конкурса Лаборатория за слава FameLab. 

Настаняване: В клуб хотел Ведрен, в стаи по трима. Хотелът разполага с басейн и удобен плаж. Храненето е четири пъти на ден.

Пътуване: с личен транспорт, от Варна се стига за около 20 минути.

Наука и експерименти: включва занятия по инженерни и медицински науки, химия, биология, роботика и програмиране. Специално място в програмата имат решенията на LEGOⓇ Education и работа с Google приложения за виртуална и добавена реалност.

Лектори: Млади учени, добре познати във варненските научни среди.

Организатори: Неда Травел, Работилница за наука и творчество, Център за творческо обучение.

Бонус: Всеки ученик получи клубна карта за 10% отстъпка при участие в следващи инициативи на организаторите.

Още информация: https://sciencecamp.cct.bg

Описание: Университет за деца организира за ученици 5 – 9 клас от 9 до 15 август 2020 г. в село Мийковци, община Елена, Лятна академия по Физика и Астрономия с оригинални физични експерименти, нощни наблюдения на звездното небе, практически упражнения на теоретичните познания по физика и астрономия.

Настаняване: в къща за гости „Водопада“, в живописното с. Мийковци, с просторен двор, учебни маси под стрехата, стаи по три деца. Храната е домашно приготвена от домакинята леля Мария и се сервира четири пъти на ден.

Пътуване: Разстоянието от Варна е около 220 км, минава се покрай красивия гр. Елена.

Наука и експерименти: По време на Лятна академия „Физика и астрономия” се изучават основни природни закони и се експериментира – стрелба с атмосферна пушка, картофено оръдие, огнено торнадо, плазма от стълбата на Якоб и много други. Пред участниците бяха разказани историите на велики открития – продукт на неизчерпаемия научен ентусиазъм на техните създатели. В програмата по астрономия се изучават физичните особености на космическите тела в среднощни наблюдения. Тази година децата имаха късмета да наблюдават звездния танц на метеорния поток Персеиди.

Лектори: Теодосий Теодосиев, Георги Бяндов и Олег Каменщик.

Организатори: Университет за деца.

Още информация: https://uni4kids.bg


Всеки организатор издава сертификат за участие в лагера. Благодарим им от сърце за ползотворното лято и със сигурност ще ги посетим отново!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?