Loading
Творческите работилници и децата

Творческите работилници и децата

Учител по рисуване, декоратор на витрини и майка на 3 годишна фурия, Наталия е артистичен човек, който умее да шие, отглежда огромна градина с кактуси и сукуленти, прави невероятни арт инсталации от рециклируеми материали и има творческа школа за деца.


Привет, Наталия, днес те поканихме, защото си творец и много харесваме всичко, което правиш. Кога разбра, че имаш творчески талант?

Когато бях малка около 3-4 клас започнах да прерисувам картинки. Така започнах. 🙂

 

Как те насърчиха твоите родители?

Моите родители не са ме насърчавали, по-скоро не ме спряха. 🙂 Насърчи ме учителят ми по рисуване, който изложи моя рисунка в една от изложбите в училището. Аз реших, че най-вероятно има защо. 🙂 Така започна моят път към изкуството.

Самата ти си майка, остава ли ти време да рисувате заедно със сина ти?

За съжаление към момента не мога да осъществявам много такива занимания с него, защото той е като навит на пружинка, не се задържа изобщо на едно място, но няма да се откажа!

 

Да се обърнем към родителите, които четат Оранжево морето. Защо децата трябва да имат време за творчески работилници?

Творчеството е важно за децата: развива фината моторика, въображението, креативността, а работилницата с отпадъчни материали ни учи на любов към природата и как да я опазваме.

 

Защо реши да се занимаваш с рециклируеми материали?

Реших да се занимавам, защото в един момент осъзнах,че мога да ги използвам като материал за творчество. В стремежа си да покажа забавни и интересни неща на децата започнах да използвам, кашони, бутилки и така постепенно всякакви отпадъци. Това предаде и нов смисъл и се превърна във водеща цел. Изкуство и социална отговорност.

Разкажи ни повече за зимната ти градина и сукулентите.

Зимната градина беше планувана само като трапезария, но след като си взех няколко растения не можах да спра. 🙂 Започнах да колекционирам видове, да ги размножавам и аранжирам в различни композиции. Вече си мечтая да направя ботаническа градина за посетители.

Какви са трите последните проекта, реализирани от теб и децата от школата ти?

Реализирали сме доста Еко пана от цветна пластмаса в няколко училища в града. Участвахме в изложба, която беше за творби от рециклирани материали, участваме цяло лято по събития и фестивали. Най-вдъхновяващото беше на Фестивала на хвърчилата това лято правихме хвърчило от найлонови торбички и те летяха страхотно. 🙂

 

Къде ще е твоята нова школа и за каква възраст е подходяща?

Моята нова школа все още си търси своето място, надявам се около средата на ноември вече да сме поканили всички близки и приятели да ни посетят. Но за всички, които проявяват интерес може да следите в страницата ни във Фейсбук Recycle Art Academy. Там публикуваме актуална информация за нас.

 

Смятаме, че във Варна са малко арт инсталациите, ти би ли участвала в една такава инициатива?

Имам желание да участвам имам много идеи. Recycle Art е много популярен вид изкуство в Европа, но у нас все още не е познато, но аз ще променя този факт. 🙂

 

Ако беше съветник на кмета, в коя насока би му препоръчала да работи, за да заприлича Варна повече на европейски град с повече концептуални арт пространства?

Бих му препоръчала да поработи върху отдаването на пространства в лицето на стари изоставени общински сгради. Да се предоставят на творци за събития, ателиета и други интересни за обществото дейности.Бъдете винаги информирани с orangesea.bg, последвайте ни във Facebook за още полезна информация.

Ако знаете за интересно събитие или занимание във Варна,  пишете ни на info@orangesea.bg или във Facebook.
Така ще зарадваме повече деца!


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?