Loading
Добрите примери – Рада

Добрите примери – Рада

Казвам се Рада Лазарова, на 20 години от Варна. Учила съм в Първа езикова гимназия във Варна с профил английски език и сега съм втора година студентка по международен бизнес в HZ University of Applied Sciences във Влисинген, югозападна Холандия.

Как избра да учиш в Холандия?

Първоначалната ми идея беше да отида да уча в англоговоряща страна, където ще мога да си развия английския и да общувам свободно с всички. Естествено, първо се насочих към Великобритания, но заради техните високи такси и несигурността с Брексит, нито аз, нито родителите ми щяхме да бъдем спокойни. Не ми беше хрумнало да замина за Холандия докато не отидох на едно от събитията на Юнифай, свързано с образованието в страната на лалетата. Там се информирах много добре не само какво е да живееш в Холандия и какъв голям плюс е че почти всеки човек говори английски, но и още как мога да кандидатствам с тях, което много ме улесни.

Защо се насочи към HZ и доволна ли си от избора си да учиш в практически насочен университет?

За първи път, в гореспоменатото събитие на Юнифай, се докоснах до възможностите, които моят университет предлага. Запознах се с Уенди, която ми представи бакалавърските програми и какво ще представлява цялостното ми обучение там. Също така ми предложи да отида на деня на отворените врати на универстита и аз накрая реших да се кача на самолета и да видя дали това би бил бъдещия ми дом и се оказа, че там ще прекарам следващите години, учейки международен бизнес. Това, което ме спечели беше практическата насоченост на университета. В България наистина ми беше писнало да зубря постоянно дълги уроци и след две седмици да забравям всичката информация. С приложни науки, това което учим в час винаги се свързва с практика. Така много по-лесно запомням големи количества информация и имам възможността да работя върху проекти съвместно с компании от региона. Според мен, по този начин, най-добре бих се подготвила за истинския живот.

Какви бяха трудностите, пред които се изправи в Холандия? Какви са възможностите за работа или стаж по време на следване?

Най-трудното нещо за мен беше да се науча да се интегрирам в международна среда. Но сега като се замисля, не знам защо, защото това е най-хубавата част от цялото ми пътуване. Запознах се с много различни хора и така имах късче от целия свят в общежитието си. В началото не знаех как да установя контакт с тези хора, защото всички са толкова различни, но накрая успях да завържа уникални приятелства и да преживея незабравими моменти.
В нашия регион е по-трудно да си намериш работа през зимата, но не е невъзможно. Първата година мислех да се съсредоточа върху обучението, но след първия семестър реших, че ще мога да се справя с една почасова работа. Бързо намерих възможност и от март месец започнах да работя в една джелатерия.
Бих казала, че най-хубавото нещо от програмата ми е че края на първата година, холандска компания хареса един от училищните ми проекти и предложи на мен и на групата ми да бъдем техни стажанти следващата година. Това ми даде невероятни възможности и мисля, че не е трудно да се намерят подобни, стига да си достатъчно мотивиран да ги търсиш.


Рада ще отговори на въпросите ви и ще сподели всичко, което ви вълнува за образование в Холандия, този 14 октомври в хотел Димят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?