Loading
ПЕТ майки отговарят на ПЕТ въпроса – Денница

ПЕТ майки отговарят на ПЕТ въпроса – Денница

Стартираме нова рубрика! На седянка под чадъра на Оранжево морето си говорим с пет момичета – героини на днешното дистанционно ежедневие…


ДЕННИЦА

Казвам се Денница Томова, лекар и майка на Йоана 13г., Ния 10г., Филип 7г..

1/ Ефективно ли беше според Вас дистанционното обучение? Какви комични ситуации породи то у дома Ви?

– Според мен беше ефективно, но не толкова в усвояването на задължителния материал, колкото в придобиването на нови умения- самостоятелност, организираност, бързи реакции, усъвършенстване на компютърни умения. Много от ситуациите, за които сега се сещам като комични, тогава си бяха направо трагични. Особено в началото, когато и тримата бяха решили, че ще учат заедно на масата във всекидневната, защото се “разсейвали”, когато са сами! Слава богу, на втората седмица стартираха синхронните часове и сложиха край на тази мъка. Големите бяха принудени от обстоятелствата да се изнесат по стаите си. Иначе и ние успяхме да засечем стандартните за дистанционното обучение преминаване на родители по бельо и халати, хранене на детето в ефир и “уж” тихо подсказване отстрани. Към края на всичко обаче, имах чувството, че можем да откараме без проблем така поне още няколко месеца.

2/ Как сте планирали лятото на децата? Ходят ли на занималня, на летни лагери? Самостоятелни ли са, пускате ли ги да играят сами навън? Какво правят по цял ден вкъщи, когато са сами? 

– Плановете за това лято се промениха доста. Имахме запазена традиционна почивка в Гърция в началото на септември, която се наложи да отменим. Не сме загубили напълно надеждата за нея, но ще го решим последния момент. Иначе имаме идея за няколко по-кратки почивки тук – на планина и на море. Децата не посещават занимални лятото, защото имаме на разположение самоотвержени баби, когато се налага. Живеем в къща с двор, която освен това е в затворен комплекс и нямаме притеснения да ги пускаме да играят навън сами. Често денят им преминава основно навън. Оставяме ги и сами понякога, като “назначаваме” по-големия за шеф и разчитаме, че той наглежда по-малките.

3/ Как успявате да ги мотивирате да четат книги от задължителния списък?

– Мисля си, че нуждата от мотивация се появява точно, защото списъкът е задължителен. Голямата ми дъщеря вече няма такъв и чете основно книги, които са ѝ интересни. Предимно това са тийн истории, които в последствие са филмирани. С по-малките започваме да си разказваме интересни истории от книгите, гледаме филми по тях и решаваме, че трябва да се прочетат, за да е пълна картинката. Когато и това не помогне, правим четенето част от дневния режим – т.е.закуска, после четене и чак после свободна програма.

4/ Как организирате прехраната им през лятната ваканция? Готвите от предния ден, хранят се навън или баба готви за децата? Кои са топ 3 храните на Вашите деца?

– За обедите често се грижи баба им, която ги посещава почти всеки ден. Не е много лесно, защото вкусовете обикновено не съвпадат. Вечерите правим заедно-нещо бързо и леко. Топ 3 храните за нашите деца са спагети, пържени кюфтета и пълнени пиперки.

5/ Спортуват ли нещо децата Ви, ако решите похвалете ни спортен клуб или треньори, от които сте доволни. На какво играете заедно? 

– Момичетата танцуват хип-хоп няколко години в RIO CREW ( част от The Center) при Ради, Оли и Йоли. Младежът играе футбол в МФК “Тича”. И тримата са минали през плувни клубове в последните години от детската градина и първите на училище. Заедно играем настолни игри. Любими са ни Dixit, Хотел, Скрабъл и Монополи.


НОВА РУБРИКА


Снимки: Личен архив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?