Loading
ПЕТ майки отговарят на ПЕТ въпроса – ЦВЕТИ

ПЕТ майки отговарят на ПЕТ въпроса – ЦВЕТИ

Стартираме нова рубрика! На седянка под чадъра на Оранжево морето си говорим с пет момичета – героини на днешното дистанционно ежедневие…


ЦВЕТИ

Моето име е Цвети, специалист човешки ресурси, майка на Филип на 10 години и Йоана на 9 години.

1/ Ефективно ли беше според Вас дистанционното обучение? Какви комични ситуации породи то у дома Ви?

– Да, може да се каже, че обучението беше ефективно. Това се дължи на усилията на децата и на “частните им учители” – мама и тати. Всички вложихме много време, старание и енергия. Не липсваха, разбира се, моменти на пълно отчаяние и неистово желание и от двете страни всеки да се завърне към обичайния си режим на учене и работа. Стана ясно, че закуската по време на час и по пижама вече не е само мираж. Да полегнеш сладко с лаптопа и да слушаш новият урок, също.

2/ Как сте планирали лятото на децата? Ходят ли на занималня, на летни лагери? Самостоятелни ли са, пускате ли ги да играят сами навън? Какво правят по цял ден вкъщи, когато са сами? 

– Вече избягвам да планирам твърде много нещата. Знам, че това лято ще бъде като предходното- динамично, разнообразно и весело. Децата ми се наситиха от минали лета на различните летни програми на занималните. Ставането рано сутрин, почасовите групови занимания и сандвичите всеки ден не ги ентусиазират. И тази година ще има летен градски лагер, но за кратко. Със сигурност ще посетят баба и дядо на село поне два пъти през лятото. Ще имаме и семейни пътувания, кратки, но чести. Ще покорим някой планински връх, каквато традиция имаме от няколко години насам. И да, децата ни са доста самостоятелни и отговорни. Пътуват с обществения транспорт, ходят до магазина, излизат на двора да играят. Доверяваме им се и когато са в къщи имат задължения, след което започва свободната програма и играят на воля.

3/ Как успявате да ги мотивирате да четат книги от задължителния списък?

– Не ни се получава много този вид мотивация. Засега усилията ни са насочени към мотивация за четене по интереси. За нас е важно да четат. Полагаме усилия да ги убедим в ползите от четенето. Сега четат от книжки, които сами са избрали. Следващите ще са от списъка. Ако успеем да утвърдим този навик, ще сме много щастливи.

4/ Как организирате прехраната им през лятната ваканция? Готвите от предния ден, хранят се навън или баба готви за децата? Кои са топ 3 храните на Вашите деца?

– Най-често предварително сме приготвили и закуската и обяда. Понякога децата идват с мен в офиса ми, и след това обядваме заедно или им поръчвам храна с доставка до вкъщи. Когато баба е тук или децата са при баба храната разбира се е най-вкусна и прясно приготвена. Най-любимите храни за моите деца са:
1.Крем супа от моркови;
2. Пиле фрикасе;
3. Пица.

5/ Спортуват ли нещо децата Ви, ако решите похвалете ни спортен клуб или треньори, от които сте доволни. На какво играете заедно? 

– Синът ни тренира водна топка в КПС Варна. Страхотен спорт, който той обожава и ходи с удоволствие пет пъти седмично. Разбира се, че бих препоръчала на всяко дете и родител този спорт и треньорите му – Вилемир Цветков и Найден Найденов. Дъщеря ни до скоро тренираше художествена гимнастика. Вслушахме се в желанието й да опита и друг спорт и сега предстои да изнамеря достатъчно динамичен и интересен за нейните очаквания клуб по танци. Семейно любимото ни е да караме велосипеди, разходките с любимото куче, а напоследък открихме и забавата от баскетбола. Най-най- от всичко за децата е борба в свободен стил с баща им. Винаги са амбицирани, адски шумни, концентрирани и действат в екип.


НОВА РУБРИКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?