Loading
Лесни сладки за делник и празник

Лесни сладки за делник и празник

След най-красивия празник от българския традиционен календар – Цветница, се замисляме какво ще сложим на масата на Великден. Ето нашето артистично предложение към вас – гръцки сладки, които освен че ще подсладят, а и ще украсят приятно великденската ви трапеза. Можете да ги приготвите с децата и така да превърнете досадната подготовка за празника в истинско семейно приключение.

Необходими продукти:

300 г. чисто масло
300 г. захар
1 ванилия
2 яйца
120 мл портокалов фреш
Портокалова кора, настъргана от 2 портокала
50 г бренди
1 кг бяло брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
50 г прясно мляко
1 щипка сол
карамфил за очите
1 жълтък с 2 супени лъжици вода за намазване

 

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 190 ° C на вентилатор.

С миксер разбийте в купа маслото, захарта и ванилията на средна скорост за около 5 минути, докато стане пухкава смес.

Добавете яйцата едно по едно, портокаловата кора и сок, коняка и продължете да разбивате.

В друга купа смесете сухите съставки – брашното, бакпулвера и содата.

Изсипете половината от сухата смес при другите съставки, добавете млякото и солта и продължете да разбивате още 1-2 минути.

Сега сложете и останалата част от сухите съставки и смесете с лъжица, докато се хомогенизират. След това месете с ръце, докато се образува нежно тесто.

Оформете сладките като зайчета по следния начин:

Отрежете 30 г. от тестото, направете лента и я завъртете като охлювче. Това ще е тялото на вашето зайче. От парче от 15 г. разточете тънка лента, оформете я във форма на рибка. По този начин ще създадете главата на зайчето. За око поставете карамфил.

Оформете топка от 3 г. тесто, която ще ви послужи за опашката на зайчето. И вашето първо зайче е готово!

Следвайте същите стъпки докато свърши тестото.

Поставете зайчетата в тава, която предварително сте застлали с хартия за печене. Намажете сладките с жълтък и печете 15-20 минути.

Оставете ги да изстинат и сервирайте с въображение.


Линк към оригиналната рецепта: https://akispetretzikis.com/

Снимки и изпробвано от Петя Василева Милона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?