След най-красивия празник от българския традиционен календар – Цветница, се замисляме какво ще сложим на масата на Великден. Ето нашето артистично предложение към вас – гръцки сладки, които освен че ще подсладят, а и ще украсят приятно великденската ви трапеза. Можете да ги приготвите с децата и така да превърнете досадната подготовка за празника в истинско семейно приключение.
Необходими продукти:
300 г. чисто масло
300 г. захар
1 ванилия
2 яйца
120 мл портокалов фреш
Портокалова кора, настъргана от 2 портокала
50 г бренди
1 кг бяло брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
50 г прясно мляко
1 щипка сол
карамфил за очите
1 жълтък с 2 супени лъжици вода за намазване
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 190 ° C на вентилатор.
С миксер разбийте в купа маслото, захарта и ванилията на средна скорост за около 5 минути, докато стане пухкава смес.
Добавете яйцата едно по едно, портокаловата кора и сок, коняка и продължете да разбивате.
В друга купа смесете сухите съставки – брашното, бакпулвера и содата.
Изсипете половината от сухата смес при другите съставки, добавете млякото и солта и продължете да разбивате още 1-2 минути.
Сега сложете и останалата част от сухите съставки и смесете с лъжица, докато се хомогенизират. След това месете с ръце, докато се образува нежно тесто.
Оформете сладките като зайчета по следния начин:
Отрежете 30 г. от тестото, направете лента и я завъртете като охлювче. Това ще е тялото на вашето зайче. От парче от 15 г. разточете тънка лента, оформете я във форма на рибка. По този начин ще създадете главата на зайчето. За око поставете карамфил.
Оформете топка от 3 г. тесто, която ще ви послужи за опашката на зайчето. И вашето първо зайче е готово!
Следвайте същите стъпки докато свърши тестото.
Поставете зайчетата в тава, която предварително сте застлали с хартия за печене. Намажете сладките с жълтък и печете 15-20 минути.
Оставете ги да изстинат и сервирайте с въображение.
Линк към оригиналната рецепта: https://akispetretzikis.com/
Снимки и изпробвано от Петя Василева Милона.