Loading
Когато две плюс две прави любов и хармония

Когато две плюс две прави любов и хармония

В рубриката „Разговори с родители от Варна“ на най-светлия празник ви срещаме със симпатичното семейство Розови: Миглена, Георгий и двете им момчета. Ще поговорим за извънкласното обучение и защо е важно да изберем менталната аритметика, как тя помага за развитието на детето и за кои възрасти е подходяща.


Здравейте, семейство Розови! Радваме се, че сте ни на гости! Разкажете ни кога се запознахте и къде?

Здравейте! Благодарим за поканата! Запознахме се преди почти 10 години, работехме в една от големите компании във Варна. Оказа се, че имаме доста сходни интереси и общи познати… И така започна всичко 🙂

 

Кога се появиха близнаците?

Близнаците се появиха в едно слънчево февруарско утро във Варна и след 2 месеца стават на 5 години.

На какви активности сте ги записали?

Още са малки и не ходят на много занимания. Посещават народни танци в детската градина, защото смятаме, че те са много полезни за развитието им. Вече имат и концертна изява от детската им градина. Отскоро са и на уроци по ментална аритметика, тъй като вече проявяват интерес към смятането. Всичко вкъщи се брои последните месеци – играчки, дрехи и т.н. Менталната аритметика за тях е нещо ново и интересно. Сметалото, примерите и числата, развиващи игри…

 

Какво работят мама и тати според тях?

Скоро ги попитаха, отговорът беше лаконичен: Мама и Тати работят „Работа“.

 

Вашият бизнес е свързан с детското образование и по-точно с детските образователни центрове SmartyKids. За каква възраст са подходящи заниманията?

Ментална аритметика е подходяща за деца от най-ранна възраст – 4,5 – 5 години. Децата задължително трябва да знаят числата до 10, а горната граница в нашите центрове е 12 години. Основната част от нашите Смартита са 1-3 клас. В този промежутък (5-10 години), детския мозък е най-отворен към нови знания и умения, и това позволява да постигат страхотни резултати в смятането. Преди 2 месеца стартирахме още един курс – Бързо четене с разбиране (SmartyЧетене), той е създаден за деца в училищна възраст – от 8 до 12 години. При четенето е препоръчително курсът да посещават деца със скорост на четене от 40 думи в минута.

Как решихте, че това ще е Вашето призвание?

Интересен въпрос. Откакто станахме родители на близнаци (незабравими емоции 🙂 ), се интересуваме от различни методики в образованието. За ментална аритметика разбрахме от наши приятели, които живеят в Русия, те ни споделиха за иновативен курс за обучение, навлизащ от Азия. Започнахме да се интересуваме по-задълбочено и бяхме изумени от успехите в развитието на децата, които се обучават по методиката. Тъй като се интересуваме от развитието не само на собствените ни деца, искахме да направим нещо полезно за всички.

 

Колко центъра има вече в България?

56 центъра в 32 града в страната. Това, което ни радва най-много, е че имаме много успешни центрове не само в големите градове, но и в градове с население под 15 000 души. Екипът ни включва над 100 преподаватели, които работят по нашата методика. Радваме се, че с всеки месец все повече и повече родители се доверяват на SmartyKids и ментална аритметика.

 

Защо родителите трябва да запишат децата на ментална аритметика, след като изучават математика в училище?

Менталната аритметика влияе върху цялостното развитие на детето и не е тясно насочена само към математическите му умения. Сметалото абакус е инструмент за всестранно развитие на детския мозък. Децата имат изключителна мозъчна пластичност и не срещат никакви проблеми да разграничават методиките. В час по математика смятат както всички останали, а влизайки в SmartyKids, превключват на режим „ментална аритметика“.

Дори имаме обратна връзка от родителите, че след няколко месеца при нас, децата повишават общите си резултати в училище, не само оценките по математика.

 

Как ще оборите мнението, че смятането с абакус, кара децата да смятат наум без разбиране?

Само преди две седмици, по нашата покана, България посети един от най-добрите преподаватели в света по ментална аритметика – г-н Ким Тае Су. Той предаде част от своя опит в преподаването на нашите колегите от България и Румъния, с цел да приложим още повече успешни практики в нашите центрове. Преподавател от Южна Корея, които над 35 години обучава децата и преподаватели. По неговата методика в момента се обучават над 6000 деца в градовете Бусан и Сеул. В страните, където смятането с абакуса е част от образователната система десетки години (Япония, Китай, Корея, Виетнам, и т.н.), ползите са неоспорими. Почти във всички училища има курсове по ментална аритметика.

Самата методика на SmartyKids обучава не просто на бързо смятане с абакус. Нашето обучение е насочено към всестранно развитие на когнитивните функции в мозъка на детето: мислене, логика, творчество, памет, внимание, координация.

Абакусът трудно може да се сравни с калкулатор, тъй като калкулаторът прави ума мързелив, а абакусът кара мозъка да работи и позволява да се решават аритметични задачи със скоростта на калкулатор. Работи се много върху разбирането, преди да се премине към ментално смятане наум.

В SmartyKids ние не просто обучаваме децата на техника за бързо смятане, ние учим играейки, развиваме се всестранно и се учим да общуваме и да работим в група. Развиваме качества, необходими на всяко дете в израстването му като пълноценен, успешен възрастен!

 

Как се развива този модел на обучение в другите страни?

Дългият път на абакуса оставя следи още в древни цивилизации като Месопотамия (шумерите), Египет, Персия, Древна Гърция и Древен Рим, през Китай, Япония, Индия и Корея, чак до съвременния свят – Русия, Африка, Азия и някои страни от Източна Европа, където до ден днешен някои търговци използват метода за водене на сметките си.

Вече хиляди центрове по ментална аритметика работят в 81 държави по света, включително и България. Преди по-малко от година, методиката беше представена и в Румъния. Там също беше масово приета и днес има над 20 центъра, само за година.

Перспективите са много големи, но ще оставим времето да покаже.

 

Разкажете ни за интересен случай за бързо напреднали деца, с които се гордеете.

Много са. Почти всеки родител е изумен какви умения придобива детето му само след няколко урока.

Нека видим конкретен случай. Един татко разказа, че дъщеря му е имала значителни проблеми със социализирането – трудно е общувала в групи с деца. Но след като е започнала да ходи на ментална аритметика, родителите били приятно изненадани. Показала е изключителни умения за работа в екип, лесно е общувала с другите деца, с нови хора.

Имаме ученици, който вече умножават и делят ментално числа (при това с остатък). Едното дете е само на 9 години!

Има деца, които са изпитвали затруднения в запазването на внимание и след като започват да се занимават с ментална аритметика, осезателно повишават уменията си за концентрация.

Имаме шампиони от олимпиади, имаме артистични деца, примерите са много.

 

Вие самите как сте със смятането на големи числа наум?

Това е най-работещо при децата – в тази възраст мозъкът е най-възприемчив и обработва по-бързо новата информация. Особено тогава, когато е представена под формата на игри и приключения (както е в нашата геймификация). При възрастни пак може да се получи, но определено изисква повече време и усилия.

 

Колко деца се обучават общо?

В  България в момента се обучават около 1500 деца.

Отскоро имате и обучение по бързо четене, разкажете ни за този метод.

На курсовете по SmartyЧетене децата се учат на бързо четене с разбиране и същевременно развиват интерес към книгите от ранна възраст.

Част от курса предвижда и обучение чрез мнемотехника – невероятно изкуство и техника за запаметяване, съвкупност от похвати за облекчено запомняне на максимален обем информация чрез създаване на изкуствени асоциации. С една дума – СУПЕРПАМЕТ.

Четенето, също като смятането, се ръководи от различни дялове в мозъка. Детето не може да чете като възрастен човек. Затова е необходим по-различен подход – чрез трениране на мозъчния дял, като използваме определени техники и „мозъчни дразнители“, можем да развием и подобрим умението за скоростно четене с разбиране.

 

Вие ли обучавате учителите си?

В SmartyKids има методически отдел и инструктор обучения, който обучава всички партньори и преподаватели и обяснява всички дейности и стандарти, които трябва да бъдат изпълнени от един SmartyУчител.

 

Ето и една задача. Средно колко подаръка получават две близначета на година като броим рождените им дни, Коледа и Нова година?:)

Безкрайност+2!

 

Как ще прекарате празниците?

Ще се насладим на коледно-новогодишните празници в топла и уютна обстановка в тесен семеен кръг.

 

Благодарим ви за това интересно интервю.

И ние благодарим! Пожелаваме на Вас и Вашите читатели светли празници!


https://smarty-kids.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?