Loading
Адаптацията в детска ясла или градина и как да подберем правилното място за своето дете!

Адаптацията в детска ясла или градина и как да подберем правилното място за своето дете!

Нашите приятели от ЧДГ „Чебурашка“ ни разказват как да направим най-добрия избор.

Появата на дете в семейството винаги носи една голяма радост! Продължителността на бременността подготвя родителите към тази радостна промяна в дома.  Детето се ражда и расте. Неусетно идва моментът за неговото отделяне, идва моментът за детска ясла. Но за този момент често родителите не са подготвени. Всеки родител има своите страхове и въпроси на кого да повери своето дете и дали то ще се чувства добре. Еднозначен отговор няма, но за да бъде отделянето колкото може по-безболезнено за всички в семейството, Ви предлагаме да рагледате следните съвети:

1. Ако сте решили да поверите грижите за своето дете на Частна детска градина, своевременно подберете правилното място за Вашето дете. Всяко едно детско заведение е различно и това, което е подходящо за Ваши познати, може изобщо да не е добро за вас и вашето дете. Осведомете се поне 3-5 месеца по-рано кога и как се приемат нови деца в групите. И три месеца преди желаната дата за записване на детето, посетете детските заведения, които сте си набелязали. Задължително е да направите среща на място с детето. Да усетите атмосферата на детското заведение, да се запознаете с методите на работа, да зададете всички въпроси, които ви вълнуват. Все пак това е Вашето дете и е важно да споделите всички свои желания и притеснения предварително. В частните детски градини местата също са ограничени и ако искате да подберете за детето конкретно детско заведение, не оставяйте тази работа за последния момент. 

2. Важно е при посещение в детските заведения да уточните какви умения е добре децата да развият в домашна среда преди записване на ясла. За да бъде адаптацията по-лесна за децата е добре те да бъдат подготвени. Преди започване на посещения е добре детето да е посетило детската ясла/градина, добре е на децата да се разказва какво е детска ясла/градина и как протича денят там. Преди първото посещение детето трябва да знае къде отива, трябва да знае, че там мама и татко не влизат, защото там е детското царство на игрите. 

  • Децата в яслена възраст е добре да се опитват да се хранят сами, задължително е да могат да държат в ръка парченце ябълка, бисквитка и да правят опити да хапят от храната. Трябва да са захранени с основните групи храни и вкъщи да се хранят с разнообразна храна – супа, салата, готвени ястия; Дете, което вкъщи не яде супи, яхнии или не може да дъвчи – трудно ще започне да го прави в детската ясла/градина. А това ще доведе до трудна адаптация, защото никое дете не е спокойно като е гладно. Важно е децата да могат да боравят с ръцете си, да подават, държат и хващат подадени предмети, да правят опити да пият вода от обикновена чаша. Да заспиват сами – може с любима играчка, но не на ръце, не в люлеещи се столчета, легла и по-възможност в собствено легло; Добре е детето да има режим, подобен на този в детската ясла.
  • За  деца постъпващи в детска градина е валидно всичко описано по-горе, но можем да добавим и още едно важно умение – детето да е приучено да ползва тоалетна, да не ползва памперси. Да не използва залъгалки, биберони – всички тези атрибути „правят“ от детето бебе в очите на другите деца в групата. Това може да доведе до занижено самочувствие. Все пак всички в детската градина искат да са големи!

Децата на възраст 2,5-3 години трябва да могата да говорят или да правят опити. Развитието на речта се стимулира чрез разговори с детето, чрез слушане и пеене на песнички (не гледане) и повтаряне на детски стихчета, чрез четене на книжки, разказване по картинки. 

Забавяне в развитието на речта се провокира от взаимодействието на децата с електронните устройства!

За доброто емоционално развитие на децата е важно те да могат да комуникират с другите деца. Чрез комуникацията лесно създават приятелства, развиват своите умения и интереси в детската градина. 

3. Частните детски градини предлагат различни методи на адаптация, всички те са подчинени на комфорта на детето. Търси се индивидуалния подход, всяко едно дете е различно и по-различен начин се адаптира към новата среда. Важно е родителите да направят своя информиран избор и да се доверят на персонала, да повярват, че учителите на детето ще направят всичко по силите си, то да се чувства добре.  Когато вие сте имали време да направите своя осъзнат избор, вие сте спокойни, спокойно ще бъде и вашето дете. 

И запоменте, ако вие – родителите – сте готови да „пуснете“ детето, ако вие сте сигурни, че е време то да навлезе в своя собствен детския свят, детето ще е по-готово от вас. 

Снежана Казакова

Директор  – ЧДГ „Чебурашка“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?