Loading
Италия в момента

Италия в момента

Днес ви предаваме разказа на наша приятелка, фармацевт по образование, която живее във Флоренция. Благодарим на Емилия Влаховска за описанието и дано с него накараме повече хора да останат вкъщи, ако работата им го позволява. Последно чухме за случай в Италия на 8 магазинерки от супермаркет, които са заразени…  Наблюдението ни е, че много млади хора, тийнейджъри във Варна, се разхождат на групи. За нас има и доста „непослушни“ възрастни, които смятат, че това не се отнася за тях. Призоваваме ви да бъдете отговорни!


22 февруари, когато официално бе обявен първия положителен пациент, приет в болница в Ломбардия, Северна Италия, 38 годишен италианец. След положителен тест за корона вирус, негов и на съпругата му, в напреднала бременност. Първият регистриран пациент е все още в реанимация, в тежко състояние, почти месец след настаняването му.

През следващите 2 дни бяха извършени тестове първо на всички, които са били в пряк контакт с първия пациент, а постепенно през следващите дни на всички жители на населеното място, което междувременно бе блокирано на изходите от полицейски патрули, които не позволяват на никого да излиза от населеното място.
Същевременно пристигаха новини и за други огнища на вируса, но всички в Северна Италия, първоначално.
Новините започваха и завършваха само с информация за коронавируса, броят на новите случаи растеше в началото с десетки, после със стотици, но все още болшинството от хората, приемаше проблема с лекота, дори някои лекари, поканени в телевизионни предавания си позволяваха да твърдят, че вирусът е почти като сезонен грип.
Започнаха да се регистрират заразени и в други области на Италия, макар и не в такива размери като в Ломбардия. Когато цифрата на заразените и особено на тежките случаи настанени в интензивно отделение нарасна заплашително, по настояване на медицинските власти и преди всичко на вирусолозите, правителството прие министерски декрет, с който обяви карантина за цяла Италия със задължително затваряне на училища, университети, библиотеки, музеи, църкви, барове, ресторанти и всички дейности, освен жизненоважните  – магазини за хранителни стоки, аптеки и градски транспорт.
Забранено е излизането освен по основателни причини: за храна, за лекарства и ако трябва да идеш на лекар.
Извършват се полицейски проверки, ако те спрат трябва да представиш една автодекларация, в която посочваш къде и защо отиваш.
В началото, гледайки вълната на психоза за запасяване с хранителни продукти се поддадох и аз, направих едно запасяване с основни продукти. Но след като официално бе оповестено много пъти, че супермаркетите няма да бъдат затворени, ходя 2 пъти седмично да пазарувам, но с все по-голям страх, защото винаги има огромно струпване от хора пред хранителните магазини, макар че има специални служители, които внимават да се спазва дистанция поне от 1 метър между хората на опашките. А опашки има, защото в магазина пускат ограничен брой клиенти, с цел да избегнат стълпотворения.
Не вземам никакви имуностимулатори. Защо не вземам цинк и селен? Защото, за да имат търсения ефект би трябвало да се приемат преди периода на епидемията.
Когато излизам нося със себе си еднократни ръкавици, които използвам, ако  използвам градския транспорт и когато влизам в магазина. Изхвърлям ги веднага след като изляза от магазина в първото кошче.
Маска не използвам, защото от началото на кризата тук маски не се намират никъде, а освен това маските трябва да се сменят на 8 часа употреба и да се изхвърлят, в противен случай са огнище на зараза.
Смешна ми е теорията с носенето на шал, те хирургическите маски не предпазват, какво остава за обикновен шал, само може да те зарази, докосвайки се до устата на човек.
Слава богу никой от моите познати не е засегнат от вируса.
Съветите, които бих могла да дам са за избягване на места с много хора, излизане от вкъщи само за пазаруване, спазване на разстояние поне 1 метър, никакви ръкувания, прегръдки,  изобщо избягвайте пряк контакт. Когато сте в автобуса или на публични места, където трябва да пипате повърхности, докосвани от други хора, ползвайте еднократни ръкавици, които после веднага изхвърляйте. Прибирайки се вкъщи, събувайте обувките веднага, мийте старателно ръцете си с топла вода и сапун поне 1 минута, редовно дезинфекцирайте коридора, общите повърхности, маси, кухненски плотове, бюра, кранчета на мивки и дръжките на вратите.
Най-опасното на този вирус, освен че е лесно преносим е, че се предава и от несимптоматични заразени. Не се заблуждавайте, че само който има видими признаци е опасен, видимо здрави положителни индивиди са най-заразни.

Както наскоро тук някой каза по телевизията:

Спазвайте дистанция, защотото в тази ситуация или си заплашен или си заплаха.

 

В момента не работя, в сферата на туризма всичко е блокирано.
Опитвам се да не се поддавам на паниката, въпреки че не е лесно, дори и да успееш, когато си в къщи и се чувстваш сигурен и защитен, достатъчно е да излезнеш и само при гледката на хора те обхваща ужас.
За съжаление и тук все още има такива, които не са осъзнали сериозността на ситуацията, такива, които смятат, че на тях не може да се случи и си позволяват да спортуват на групи или както в един пресен случай да празнуват със събиране с много гости. Има и случаи на бягащи от Северна в Южна Италия, така те разнасят заразата и в следващите дни има бум на нови случаи. Всичко това само удължава периода на карантината.
Инкубационният период е 14 дни, но най-често тук се проявява до 5 дни след заразата. Никой тук не се осмелява да даде прогноза кога ще излезем от критичната ситуация, но почти всички учени смятат, че развитието на епидемията следва кривата на развитие в Китай и логично би било да се надяваме, че горе долу ще е необходим същия период от време, за да се овладее разпространението на вируса.
В момента в Италия регистрираните позитивни са 20 603, от тях 9 268 в домашна изолация, останалите в болнични заведения, а 1363 от настанените в болница са в реанимация, т.е. в критично състояние и точно това е големия проблем. Местата в реанимациите в някои болници в Северна Италия вече са пълни, а в останалите са на изчерпване и имайки предвид, че приетите в реанимация прекарват там средно около 1 месец, в скоро време няма да има възможност от настаняване на нови тежки случаи.
А тежките случаи с COVID 19 са с белодробни усложнения, нуждаят се от апарати за обдишване и засега при липса на легла в реанимациите в един регион, транспортират болните със специален транспорт в други региони.
Освен това, много е важно да НЕ СЕ ходи по лична самоинициатива в болниците и в Бърза помощ, за да се избегне евентуално предаване на заразата. Ако някой има съмнение за заболяването, трябва да се обади по телефона на номера за спешни случаи, където след първоначален разговор със специализирано лице се решава дали линейка да дойде до вкъщи за извършване на тест или за транспортиране до болница.

ПС: Снимките са от наше приятно посещение на Италия – страната на виното, музиката и любовта. Мечтаем скоро всичко да отмине и се молим за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?