Loading
Какво обичат да четат 9-10 годишните?

Какво обичат да четат 9-10 годишните?

През ваканциите децата имат време за плаж, за весели игри и лудории, но и за четене на интересни книжки. Сред лавините от нови издания, а и в очакване на Алея на книгата, потърсихме мнението на майки на бъдещи третокласници, какви книжки обичат да прелистват децата им. Ето кои заглавия ни споделиха те:


“Феята от захарницата”

Автор: Катя Антонова

Издателство “Рибка

Има много феи, които не са типичните момичешки феи. Има много феи, които са наистина досадни. Има много феи, които не правят нищо както трябва. Не, всъщност не са много. Тя е само една – казва се Ванилия. И от нея наистина може да те заболи главата, но по-често те боли коремът – от смях! Ванилия се мисли за много неща (които не е), но със сигурност е най-забавната фея!


„Братята с лъвски сърца“

Автор: Астрид Линдгрен

Издателство: ПАН

Двамата братя Йонатан и Карл Лъвските сърца се пренасят в отвъден свят, наречен Нангияла. Но и там, както и на земята, доброто и злото са в тежка битка. Тиранинът Тенгил заедно със своите войници и чудовището Катла са заробили жителите на мирната Шипкова долина. Смелият и силен Йонатан става пътеводител на бунтовниците, а малкият Карл трябва да победи страховете си и да последва своя любим брат.


„Хари Потър“ – колекция

Автор: Дж. К. Роулинг

Издателство: Егмонт

Представи си, че до 10-та си година си живял под стълбите при семейство, което те мрази. А на 11-я си рожден ден научаваш, че си магьосник! Така започва историята на момчето, което оцеля… Колекцията включва седемте книги от поредицата.


За любители на мистерии:

Комплект „Шерлок Холмс“

Поредица „Шерлок Холмс“

Автор: Сър Артър Конан Дойл

Издателство: Робертино

Адаптация на известните истории за Шерлок Холмс специално за деца, които харесват хумор и мистерии в поредица от пет книги.


Поредица „Магични мистерии“

Автор: Нийл Патрик Харис

Издателство: Софтпрес

Магическа поредица за деца, която крие приятни изненади както за младите, така и за (не дотам) порасналите читатели! Книгата на Нийл Патрик Харис – „Магични мистерии”, не е просто роман. Тя е истинско ковчеже, пълно с шифри, кодове и дори фокуси.


„Ръководство на героя за спасяване на кралството“

Автор: Кристофър Хийли

Издателство: Сиела

Забързано, смешно и свежо въведение в един свят, където всичко, дори и класическите вълшебни приказки, не е точно такова, каквото изглежда. Кристофър Хийли ви среща с истинските лица, скрити зад Прекрасния принц от приказките.


Трилогия „Страната на сънищата“

Автор: Юлия Спиридонова – Юлка

Страната на сънищата и нейният народ – попътечовците, са останали без крал. Наследникът е изчезнал. Зловещата Сянка с армията си от кошмари се опитва да завладее не само земята на попътечовците, но и света на хората. Няма по-важна задача за стария магьосник Фърн Руис от тази, да намери малкия принц и да го върне в Страната на сънищата, защото само той може да спаси своя народ.


„Антон и Точица“

Автор: Ерих Кестнер“

Издателство: ПАН

Всъщност Точица се казва Луиза. През първите си години тя никак не растяла, затова я нарекли Точица. Продължили да й казват така, дори когато тръгнала на училище. Нейните родители са постоянно заети и не й обръщат много внимание. Добре, че Точица има с кого да си играе – Антон живее наблизо, а с него винаги е интересно. Антон умее много неща. С такъв приятел можеш да се впуснеш в най-вълнуващо приключение.


„Шантавия до шия“

Автор: Радостина Николова

Издателство: „Мармот“

Радостина Николова е написала талантлива книга с предизвикателно заглавие – „Шантавѝя до шия“. Заглавието обещава, че ще става дума за обилие от „шантави“ приключения. И обещанието е изпълнено.


„Чарли и шоколадовата фабрика“

Автор: Роалд Дал

Издателство: Enthusiast

Чарли Бъкет обича шоколад. А господин Уили Уонка, най-чудатият изобретател в целия свят, отваря вратите на изумителната си шоколадова фабрика за пет деца. Това е наградата на живота им!


„Анн от фермата „Грийн Гейбълс“

Автор: Луси Монтгомъри

Издателство: Хеликон

Анн Шърли е един от най-възхитителните образи в литературата за деца точно защото е далеч от съвършенството. Тя е темпераментна, понякога доста упорита и макар че никога не повтаря грешките си, за сметка на това, сътворява все нови.


Поредица „Клубът на мъфините“

Автор: Катя Алвес

Издателство: ФЮТ

Всичко започва съвсем случайно. Макар че се познават съвсем отскоро Лин, Тамтам, Миранда и Лулу вече са най-добри приятелки. А нищо не калява приятелството така, както разплитането на една мистерия. Впуснете се в първото приключение на най-сладкия клуб на света – Клубът на мъфините.


И не забравяйте: „Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най- добрият от тях.“

~ Джаки Кенеди Онасис


Източници: мнения на родители, споделени във форуми, ozone.bg и сайтовете на издателствата.

Корица: unsplash.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?