Loading
Зарежда Събития

← Назад към Събития

Градска Художествена Галерия

+ Google Map
ул. Любен Каравелов 1
Варна, 9000 Bulgaria
052 612 363 http://varnacityartgallery.com/

На 9.01.1944г. в Салона на Еврейския дом кметът на града г-н Петър Стоянов открива първата, така дълго подготвяна обща дружествена изложба. Присъстващите официални лица са поканени в ресторант кристал. Между другите въпроси се подхвърля идеята дружеството да поеме инициатива за изграждане в града ни на Постоянна художествена галерия. Тази идея е възприета с готовност и въодушевление от представителите на властта и обществените организации. Пръв Константин Щъркелов прави дарение от 1016 лв. за създаване на един фонд за тази цел и веднага е последван от много от присъстващите. Кметът на общината обещава да ходатайства общинските съветници да впишат в общинския бюджет редовна годишна субсидия за тази цел.

На 12.01.1944г. дружеството на варненските художници се събира, за да учреди фонд „ИЗГРАЖДАНЕПОСТОЯННА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ВЪВ ВАРНА“. Идеята за Постоянна художествена галерия надживява дружеството, което просъществува четири години.

Превратностите на времето сменяха хора и съдби. Идеите се превръщаха в каузи. Годината е 2010. Всеки Божи ден Градска художествена галерия – Варна отваря вратите на Мъжката гимназия, за да срещне жадните с изкуството на съхранената традиция.

  • Не бяха намерени събития.
Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?